Ga naar de inhoud
Vlaamse Toetsen kiest voor assessmentQ van Televic

Vlaamse Toetsen

assessmentQ wordt platform voor Vlaamse toetsen: “Veelzijdig en makkelijk schaalbaar”

Vanaf het schooljaar 2023-2024 zullen de leerlingen van ons lager en secundair onderwijs Vlaamse toetsen afleggen. De overheid koos voor assessmentQ als platform voor de toetsen. “Het doel is de onderwijskwaliteit versterken op basis van objectieve en vergelijkbare resultaten”, legt onze e-assessment expert Bert Wylin uit.

Over de Vlaamse Toetsen

De Vlaamse toetsen zijn gestandaardiseerde net- en koepeloverschrijdende toetsen voor de Vlaamse lagere en secundaire scholen. Ze worden centraal opgesteld en digitaal afgenomen, verwerkt en geanalyseerd. De Vlaamse overheid wil zo de interne kwaliteitszorg van scholen ondersteunen en de onderwijskwaliteit versterken. In eerste instantie zullen de toetsen focussen op Nederlands (begrijpend lezen, schrijven, grammatica) en wiskunde.

Projectdetails

“De Vlaamse overheid is niet over één nacht ijs gegaan”, zegt Bert. “Een grondige haalbaarheidsstudie moest bepalen welke partners de Vlaamse toetsen mee in goeie banen zouden leiden. Het project werd in enkele delen opgesplitst.”

“Het Nederlandse Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (Cito) verzorgde het pedagogische luik. Zij adviseerden over de aanpak en de impact van zulke toetsen in het Vlaamse onderwijslandschap.”

“Wij waren betrokken bij het technische en juridische deel van de studie. Daarvoor werkten we samen met Timelex, een advocatenkantoor gespecialiseerd in IT. Er komen namelijk heel wat juridische vragen kijken bij dit soort grootschalige centrale toetsen. Vooral de bescherming van de data en identiteit van de deelnemers is een gevoelige kwestie.”

“Bij de finale aanbesteding van het project werden wij uiteindelijk geselecteerd voor het technische deel met ons online toetsplatform assessmentQ.

“De match tussen wat de Vlaamse overheid nodig had en de standaardfeatures van ons platform is heel groot.”

Bert Wylin, e-assessment expert Televic

Veelzijdig en makkelijk schaalbaar

assessmentQ werd verkozen boven drie andere kandidaten. “De match tussen wat de Vlaamse overheid nodig had en de standaardfeatures van ons platform is heel groot”, verklaart Bert die keuze. “Zo is assessmentQ erg geschikt voor de veelzijdigheid van de Vlaamse toetsen: verschillende vakken, vraagtypes en leeftijdscategorieën vormen geen probleem.”

“Ook voor het maatwerk dat daarbovenop komt, krijgen we het volste vertrouwen. De Vlaamse overheid kent ons al als partner voor het Artsen- en tandartsenexamen van AVOHOKS en weet dat we daar de verwachtingen inlossen, ook wat deadlines betreft.”

“Een andere troef van ons platform is dat het makkelijk schaalbaar is. Voor de Vlaamse toetsen moet ons systeem tot 70.000 tests tegelijk kunnen verwerken. Je kan je wel inbeelden dat dat enorm stressvol en complex is. assessmentQ kan het probleemloos aan, zonder een gigantische meerkost.”

Meer weten over de schaalbaarheid van assessmentQ? Je leest het hier.

Onderwijskwaliteit versterken

Wat betekent de introductie van de Vlaamse toetsen voor scholen? Bert: “Op organisatorisch vlak zal de impact minimaal zijn. Aanmelden wordt makkelijk en veilig via het nieuwe LeerID, een soort itsme voor leerlingen. Na het inloggen zullen de toetsen klaarstaan waarvoor de scholen zich hebben aangemeld.”

“De resultaten zullen razendsnel beschikbaar zijn. Antwoorden op gesloten vragen worden automatisch gecheckt en met artificiële intelligentie kunnen we ook de antwoorden op open vragen steeds sneller verbeteren. Aan onze kant wordt al die informatie trouwens geanonimiseerd. De overheid combineert de resultaten en persoonsgegevens om die aan de scholen door te geven.”

“Voor leerlingen en leerkrachten hebben de Vlaamse toetsen weinig directe gevolgen. De resultaten zullen niet gebruikt worden om hen te evalueren of te laten ‘slagen’. Scholen zullen ook niet gerangschikt worden op basis van de resultaten, maar kunnen bij een laag algemeen niveau een hulptraject krijgen om hun onderwijskwaliteit te versterken. Dat is ook het hoofddoel van de Vlaamse toetsen, en daar zetten wij graag onze schouders onder door tastbare, objectieve resultaten te leveren.

Televic launches free trial version of assessmentQ

Probeer assessmentQ nu gratis!

Probeer het meest veelzijdige platform voor online examens 30 dagen lang zonder verplichtingen. Geen creditcard nodig.

Maak kennis met assessmentQ

assessmentQ is een geavanceerd SaaS-platform dat organisaties in staat stelt om allerlei soorten online examens te creëren, beheren, leveren en volgen. Het assessmentQ-platform is veelzijdig en krachtig, en kan worden ingezet in omgevingen die moeten worden gecontroleerd, zoals examens, of het kan worden gebruikt om reeds bestaande assessment content af te leveren aan kandidaten op afgelegen locaties.