Ga naar de inhoud
AI in e-assessment

assessmentQ answers: mogelijkheden en uitdagingen van AI in e-assessment

AI transformeert in ijltempo hele sectoren door processen te stroomlijnen en de efficiëntie te verhogen. En dat geldt ook voor e-assessment. Terwijl nieuwe AI-modellen en -tools als paddenstoelen uit de grond schieten, is het niet altijd makkelijk om te bepalen wat echt nuttig is. Daarom hebben we dit duidelijke overzicht gemaakt van het samenspel tussen AI en e-assessment. Zo krijg je niet alleen een beter beeld van de mogelijkheden en uitdagingen, maar begrijp je ook waarom het zo belangrijk is de juiste balans te vinden.

AI in e-assessment

AI rukt op in EdTech, vooral op het gebied van e-assessment. Van het opstellen van vragen tot het verbeteren van feedback en toezicht – de mogelijkheden zijn indrukwekkend. Maar er zijn ook uitdagingen. En precies daarom is het belangrijk dat je de juiste balans vindt: AI helpt, maar de mens blijft de baas.

AI ondersteunt mensen maar vervangt ze niet

AI in e-assessment

Laten we beginnen met het opstellen van vragen. AI kan vragen genereren op basis van syllabussen, leerdoelen of bestaande vragenbanken. Dat is natuurlijk handig, maar vertrouw er niet blindelings op. Niet elke AI-gegenereerde vraag is immers examenproof. Er is nog altijd menselijke input nodig om de vragen te controleren op duidelijkheid, relevantie en eerlijkheid.

Na het examen kan AI helpen om de kwaliteit van je vragen te beoordelen. Ze kan de vinger leggen op patronen, ontbrekende topics en problemen met de leesbaarheid of met vooroordelen. Maar ook dat werkt het best in combinatie met menselijke input.

Transparantie is hier cruciaal. Volgens de Europese AI-wetgeving moet AI-gegenereerde content duidelijk als dusdanig worden aangegeven. Mensen hebben immers het recht om te weten dat de content die ze bekijken door AI gegenereerd is.

Eerlijkere en toegankelijkere testen

AI kan tests ook inclusiever maken. Met functies als adaptief testen of het omzetten van tekst in spraak kan de ervaring worden afgestemd op de individuele behoeften van de kandidaten. Maar ook hier is waakzaamheid geboden: een ondoordacht gebruik van deze tools kan nieuwe vooroordelen of oneerlijke voordelen opleveren.

Slim toezicht, met beperkingen

Voor erg belangrijke tests wordt steeds vaker een beroep gedaan op AI-toezicht. AI kan het gedrag van de kandidaten monitoren, verdachte activiteiten signaleren en veel tijd en geld besparen. Maar wat met transparantie, dataprivacy en vooroordelen?

De Europese AI-wetgeving beschouwt AI-toezicht als een gevaarlijke vorm van AI-gebruik. Dat betekent dat het transparant en te verantwoorden moet zijn en dat er sprake moet zijn van menselijke controle. Het is dan ook cruciaal om een platform te kiezen dat deze regelgeving respecteert.

Hulp bij scoring en feedback

AI kan helpen bij de scoring van zowel open als gesloten vragen. Het zorgt al jarenlang voor de automatische scoring van meerkeuzevragen, maar de nieuwere tools kunnen nu ook open vragen beoordelen. AI controleert op structuur, grammatica en de mate waarin de kandidaat de eigenlijke vraag heeft beantwoord. Dit kan de scoringtijd aanzienlijk verminderen en AI kan zelfs automatisch feedback schrijven.

Maar er zit een addertje onder het gras: de Europese AI-wetgeving beschouwt het gebruik van AI voor evaluaties als risicovol en verbiedt scoring met AI. Alle onderwijstoepassingen van AI worden overigens als risicovol beschouwd door de Europese AI-wetgeving. Gebruik AI dus veeleer als een slimme assistent en niet als een vervanger van je collega’s of werknemers.

Mogelijkheden

  • Vragen opstellen en verfijnen
  • Toezichtsvideo’s efficiënter controleren
  • Prestatietrends opsporen
  • Schaalbare en gepersonaliseerde feedback geven

Uitdagingen

  • Data privacy en compliance: de platformen moeten voldoen aan de AVG-normen en de Europese AI-wetgeving.
  • Blind vertrouwen: AI mag geen beslissingen nemen, maar kan ze wel ondersteunen.
  • Vooroordelen: Data van een lage kwaliteit leveren vertekende resultaten op. Diverse, betrouwbare data zijn een must.

Hoe assessmentQ AI gebruikt

Bij assessmentQ zijn we enthousiast over de mogelijkheden van AI maar blijven we ook op onze hoede. We zijn ons bewust van de troeven én de uitdagingen, en introduceren we alleen nieuwe functies die echt waarde creëren voor onze klanten. We willen er volstrekt zeker van zijn dat onze ontwikkelingen de gebruiker helpen en geen problemen opleveren.

Elke AI-functie wordt duidelijk aangegeven met een icoontje, zodat we transparant zijn over het gebruik van AI.

Hieronder zetten we alvast enkele slimme AI-functies op een rijtje die je kunnen helpen om betere tests en examens op te stellen.

Automatisch afleiders genereren

Vind je het moeilijk om goede foute antwoorden te bedenken? Dan kan onze feature om automatisch afleiders te genereren erg handig zijn. AI bespaart je tijd en werk door vijf geloofwaardige afleiders voor je meerkeuzevragen te genereren. Je kunt de gegenereerde afleiders daarna verfijnen volgens je behoeften.

Automatisch afleiders genereren: hoe het werkt

Werkwoorden vervoegen

Dit vraagtype steunt volledig op AI. AI scant je tekst, spoort alle werkwoorden op en zet ze om in vragen met lege invulvelden. De kandidaten vullen dan de correct vervoegde werkwoorden in. Dit is een fantastische manier om grammatica te testen voor Engels en Frans.

AI-gestuurde import van pdf-bestanden

Moet je vragen van een pdf overzetten naar assessmentQ? Dan kan deze AI-functie je helpen. Upload je pdf-bestand en selecteer de tekst per vraag. Met slechts enkele kliks worden je meerkeuzevragen, open vragen en vragen met lege invulvelden geïmporteerd.

AI-gebaseerde toezichtswaarschuwingen in combinatie met assessmentQ

Als je digitaal toezicht gebruikt, bieden de naadloos geïntegreerde oplossingen van assessmentQ ook AI-assistentie. De surveillanten kunnen de opgenomen examensessies rechtstreeks in assessmentQ bekijken. AI geeft dan automatisch verdachte incidenten of gebeurtenissen aan. Op die manier hoeven de surveillanten niet alles van begin tot eind te bekijken. Dat spaart tijd en laat je focussen op wat echt belangrijk is.

Conclusie

AI transformeert de wereld van e-assessment. Het kan de examens efficiënter, eerlijker en eenvoudiger te beheren maken. Van vragen opstellen tot de geldigheid garanderen en sneller evalueren – het potentieel is enorm. Toch mogen we de uitdagingen niet uit het oog verliezen. De Europese AI-wetgeving wijst erop dat het gebruik van AI in het onderwijs niet zonder risico is en bijgevolg transparantie, verantwoordelijkheidszin en menselijke input vereist.

Bij Televic Education omarmen we de mogelijkheden van AI zonder de beperkingen uit het oog te verliezen.. Door alleen functies te introduceren die echte voordelen opleveren en duidelijk aan te geven welke content door AI gegenereerd is, zorgen we ervoor dat deze innovatie onze klanten zinvol en met respect voor de regelgeving helpt. In de toekomst van e-assessment zal AI de mens niet vervangen maar wel meer mogelijkheden geven.

Icon-book-a-call_white

Even bellen?

Boek vrijblijvend een korte babbel met één van onze experten.