Digitaal examenplatform: zelf bouwen of kopen?
In dit digitale tijdperk gaan organisaties op zoek naar efficiënte manieren om hun evaluatie- en certificeringsprocessen te stroomlijnen. Naarmate er meer digitale examenplatformen opduiken, rijst ook de vraag of je beter je eigen platform bouwt of kiest voor een kant-en-klare oplossing. In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van beide opties, zodat je een goed geïnformeerde keuze kunt maken.
Je eigen examenplatform bouwen
Voordelen
- Personalisatie: Als je besluit zelf een examenplatform te bouwen, kan je het afstemmen op jouw specifieke behoeften en vereisten. Van functies en features tot gebruikersinterface en design: je kiest alles zelf en bouwt op die manier een oplossing die perfect is afgestemd op jouw specifieke noden.
- Volledige controle: Je kunt naar behoefte nieuwe features toevoegen en de capaciteit uitbreiden zonder daarvoor te moeten terugvallen op een externe leverancier.
- Toewijzing van budgetten: In sommige organisaties liggen de budgetten voor het bouwen van een platform en het kopen van een platform op verschillende departementen. Dit heeft een impact op de haalbaarheid van het project. Daarom kan het interessanter zijn om het examenplatform zelf te ontwikkelen met hulp van interne ontwikkelaars.
Nadelen
- Middelen: Het bouwen van een robuust en betrouwbaar platform vergt een aanzienlijke investering qua tijd, geld en expertise. Je hebt een bekwaam team van functionele analisten, designers, testers, projectmanagers en ontwikkelaars nodig, je moet een hoop technische obstakels overwinnen én je moet de veiligheid van alle gegevens garanderen. Het traject van ontwikkeling tot implementatie verloopt dan ook zelden zonder slag of stoot.
- Technische uitdagingen: Om een veilig examenplatform te bouwen, moet je diverse technische uitdagingen het hoofd bieden. Denk daarbij aan databescherming garanderen, bedrog en examenfraude voorkomen, de betrouwbaarheid van het systeem vrijwaren, de schaalbaarheid in het oog houden enzovoort.
- Onderhoud en ondersteuning op lange termijn: Als het platform eenmaal gelanceerd is, blijft jouw organisatie verantwoordelijk voor het onderhoud, het uitvoeren van updates en het verlenen van support. Dit betekent dat er continu geld en middelen moeten worden geïnvesteerd om enerzijds het platform operationeel, veilig en gebruiksvriendelijk te houden en anderzijds de technologie up-to-date te houden.
Een kant-en-klare oplossing kopen
Voordelen
- Ontwikkelingstijd en -kosten: Als je kiest voor een kant-en-klaar examenplatform, hoef je geen tijd en werk te spenderen aan de ontwikkeling. Je kunt de oplossing meteen installeren én in gebruik nemen, zodat je sneller up and running bent en alle aandacht kunt besteden aan je kernactiviteiten.
- Aangetoonde betrouwbaarheid: Gerenommeerde examenplatformen zijn zorgvuldig getest en worden gebruikt door tal van instellingen over de hele wereld. Ze hebben dus een mooi palmares, wat vertrouwen schept op het gebied van betrouwbaarheid en prestaties.
- Onderhoud en ondersteuning op lange termijn: De meeste leveranciers bieden op lange termijn ondersteuning, updates en onderhoud aan voor hun platformen. Je kunt dan ook een beroep doen op hun expertise om eventuele problemen op te lossen en voortdurend up-to-date te blijven.
- Schaalbaarheid: Kant-en-klare oplossingen zijn vaak schaalbaar, zodat je de middelen en features kunt aanpassen naarmate je behoeften evolueren.
- Nieuwe features: Leveranciers van kant-en-klare platformen houden voortdurend de vinger aan de pols op de markt. Ze zijn dus goed op de hoogte van de nieuwste trends en problemen die opduiken. Nieuwe features zijn dan ook meteen beschikbaar voor jouw organisatie, vaak als onderdeel van je abonnementskost.
- API integraties: Goed gebouwde examenplatformen hebben een onderliggende API waarmee je een brede waaier aan integraties en automatiseringen kunt opzetten. Zo kan je je eigen systemen en processen verbinden met het externe platform.
Nadelen
- Beperkte personalisatie: Hoewel sommige leveranciers wel wat flexibiliteit bieden, zijn kant-en-klare oplossingen ontworpen om te voldoen aan de behoeften van diverse gebruikers, en dus mogelijk niet helemaal afgestemd op de specifieke noden van jouw organisatie. Houd er dan ook rekening mee dat je misschien je processen moet aanpassen voor een optimale compatibiliteit met het platform. De experts van de leverancier kunnen je echter bijstaan tijdens het implementatieproces, om ervoor te zorgen dat het platform zo goed mogelijk beantwoordt aan je behoeften.
- Afhankelijkheid: Als je een beroep doet op een externe partij, ben je uiteraard onderworpen aan haar prijsaanpassingen, onderbrekingen in de dienstverlening en evolutie van het product op lange termijn.
- Vastzitten: De beslissing om extern platform te kopen kan samengaan met een angst om eraan vast te zitten. Het idee dat je nooit kunt migreren naar een andere oplossing als je niet langer tevreden bent met het platform. Informeer bij je leverancier naar de exit- of migratiestrategie. Tegenwoordig zijn er meerdere opties om over te stappen met internationale standaarden zoals QTI.
Conclusie
De keuze tussen het bouwen of kopen van een digitaal examenplatform hangt af van verschillende factoren, waaronder je budget, beschikbare tijd, personalisatiebehoeften en technische expertise. Het bouwen van je eigen platform biedt maximale controle en vrijheid qua personalisatie, maar vergt ook een aanzienlijke investering en engagement op lange termijn.
Een kant-en-klare oplossing scoort daarentegen beter op het gebied van gemak, betrouwbaarheid en ondersteuning, maar biedt dan weer beperkte personalisatiemogelijkheden.