Maximaliseer de ROI van je L&D-beleid met data en formatieve evaluaties
Werknemers vormen het hart van iedere organisatie, en hun ontwikkeling is essentieel voor het behalen van succes. Helaas slagen veel L&D-programma’s er niet in om het beoogde doel te bereiken, vaak door een gebrek aan een gestructureerd plan, en een onvolledig inzicht in de noden binnen een bedrijf. Een efficiëntere aanpak begint bij het gebruik van data en formatieve evaluaties, die samen aanzienlijke impact hebben op zowel de effectiviteit als de ROI van je L&D-initiatieven. Onze e-assessment-expert Klaas ging hier dieper op in tijdens onze webinar. Deze blogpost bespreekt de valkuilen van traditionele L&D-programma’s en vertelt hoe een datagedreven aanpak, ondersteund door formatieve evaluaties, een structurele oplossing kan bieden.
De valkuilen van traditionele L&D-programma’s
Een traditioneel L&D-beleid steunt vaak op beslissingen uit het verleden, zonder focus op de specifieke behoeften van werknemers of de doelstellingen van de organisatie in het heden en de toekomst. Dit resulteert meestal in volgende problemen:
- Gebrek aan duidelijke leerdoelen: Zonder heldere doelstellingen is het moeilijk om het rendement van de trainingen te meten.
- Geen gestructureerde opvolging: Zelfs als de training effectief is, leidt het ontbreken van een goede opvolging ertoe dat werknemers de opgedane kennis snel vergeten en/of niet in de praktijk toepassen.
- Inefficiënt gebruik van middelen: Vaak worden middelen ingezet voor grootschalige trainingen die niet zijn afgestemd op individuele behoeften. Dit resulteert in verspilde tijd en middelen, omdat niet elke werknemer dezelfde training nodig heeft.
Het belang van data in L&D
In een datagedreven wereld zijn traditionele L&D-methoden niet langer toereikend. Het organiseren van een opleiding waarbij mensen enkel fysiek of digitaal hun aanwezigheid moeten bevestigen, is niet meer van deze tijd. Organisaties hebben een gerichte en meetbare aanpak nodig. Data speelt hierbij een cruciale rol door waardevolle inzichten te bieden die helpen bij het ontwerpen en implementeren van een gerichter L&D-beleid. Deze aanpak heeft enkele duidelijke voordelen:
- Inzicht in kennis: Je krijgt via de data een duidelijk overzicht van aan- en afwezige kennis bij je werknemers.
- Inzicht in effectiviteit: De data van de evaluaties kan gebruikt worden om de opbrengst van je L&D-beleid te meten. Je kan scores van voor en na de opleiding vergelijken en zo krijg je inzicht in de impact van je investeringen en inspanningen.
- Harde bewijzen: Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de kennis van je werknemers en de doeltreffendheid van je L&D-beleid. Dat is mogelijk met de data die voorhanden is.
Bovendien is het niet meer voldoende om alleen de aanwezigheid bij trainingen te registreren. Aanwezig zijn bij een opleiding zegt niets over de daadwerkelijke leerresultaten. Om echt te begrijpen welke kennis is opgedaan en hoe deze wordt toegepast, zijn andere methodes nodig. Dit is waar formatieve evaluaties een belangrijke rol kunnen spelen.
Wat zijn formatieve evaluaties?
Formatieve evaluaties zijn evaluaties die gedurende het leerproces worden uitgevoerd. Ze richten zich op het bieden van continue feedback en het bijsturen van het leerproces, in tegenstelling tot summatieve evaluaties, die aan het einde van een traject plaatsvinden om de algehele prestatie te beoordelen.
Het gebruik van formatieve evaluaties in je L&D-beleid biedt verschillende voordelen:
- Verbeterde leerresultaten: Het continu bijsturen van de deelnemers draagt bij tot een significante verbetering in de uiteindelijke leerresultaten. Ze gaan namelijk actief aan de slag met de opgedane kennis (via oefeningen met verschillende vraagtypes), wat hen in staat stelt om die beter te onthouden.
- Verhoogde betrokkenheid: Deelnemers zijn meer betrokken bij het leerproces omdat ze zich ondersteund voelen en meteen hun vooruitgang kunnen zien.
- Duidelijker overzicht: Door het gebruik van formatieve evaluaties heb je op elk moment zicht op de resultaten. Dit zorgt ervoor dat je kan inspelen op elke situatie en snel kan bijsturen waar nodig.
Implementatie van formatieve evaluaties
Formatieve evaluaties op een succesvolle manier integreren in je L&D-beleid kan een hele opgave zijn. Het is belangrijk om vooraf na te denken over het volledige proces. Er bestaan ook digitale toets- en oefenplatformen, zoals assessmentQ, die je kunnen helpen bij het aanmaken van deze formatieve evaluaties. Hier vind je alvast een voorbeeldproces ter inspiratie:
1) Nulmeting
Dit is een test die je je werknemers laat maken voordat je een opleiding wilt organiseren. Zo krijg je inzicht in het huidige kennisniveau van werknemers en waarop ingezet moet worden. Deze resultaten zijn zeer waardevol voor het bepalen van de leerdoelstellingen en KPI’s.
2) Training
Op basis van de verworven inzichten uit de nulmeting kan je op een efficiëntere manier je opleidingen of trainingen gaan organiseren. Het is namelijk duidelijk geworden welke kennis noodzakelijk is voor het behalen van de leerdoelstellingen. De opleiding of training kan op verschillende manieren opgebouwd worden:
- E-learnings
- On-the-job training
- Workshops
- Klassikale training
- …
3) Oefenen en verankeren
Tijdens de opleiding kan je formatieve evaluaties gaan toevoegen met als doel om continu feedback te geven en het leerproces bij te sturen waar nodig. In de praktijk betekent dit dat je de werknemers actief aan de slag laat gaan met de opgedane kennis. Door toevoeging van interactieve oefeningen en evaluaties blijven je werknemers betrokken en bovendien kunnen ze onmiddellijk feedback ontvangen. Doorlopend oefenen en regelmatig toetsen helpen om de opgedane kennis te behouden en toe te passen in de praktijk.
4) Testen en certificeren
Na de trainingsperiode kunnen formele toetsen worden afgenomen om de behaalde resultaten te meten. Gebruik de data uit deze evaluaties om de voortgang te monitoren en de effectiviteit van het L&D-programma te verbeteren. Op deze manier wordt het rendement duidelijk in kaart gebracht en zijn de inspanningen zichtbaar.
Over assessmentQ
assessmentQ is een intuïtief toetsplatform dat kan ingezet worden voor, tijdens en na het opleidingsproces. Het beschikt over de mogelijkheid om:
- Nulmetingen te organiseren
- Oefeningmodules op te stellen met verschillende vraagtypes
- Feedback te geven
- Certificatietoetsen te organiseren
- Data te raadplegen over het gehele opleidingsproces
- Resultaten uit te wisselen met andere platformen
Met assessmentQ kunnen deze tips samen toegepast worden, wat een efficiënter L&D-beleid mogelijk maakt.
Conclusie
Traditionele L&D-methoden schieten vaak te kort op vlak van het behalen van doelstellingen en ROI. Door het gebruik van data en formatieve evaluaties kunnen organisaties hun opleidingsbeleid echter optimaliseren. Dit zorgt niet alleen voor betere leerresultaten en kostenbesparingen, maar verhoogt ook de betrokkenheid en tevredenheid van werknemers.
Formatieve evaluaties bieden continue feedback, stellen je in staat om het leerproces te controleren en verhogen de kennisretentie. Met deze datagedreven aanpak kunnen organisaties hun L&D-programma’s doeltreffender maken en tegelijkertijd een aanzienlijke verbetering van de ROI realiseren.