LMS of toetsplatform: wat is het verschil?
In de wereld van de educatieve technologie (EdTech) zijn zowel ‘Learning Management Systems’ (LMS) als ‘e-assessment platforms’ belangrijke pijlers van het ecosysteem. Hoewel ze beide een erg verschillende functie en toepassing hebben, worden ze helaas nogal eens met elkaar verward. Dit artikel helpt u om een onderbouwde keuze te maken door toe te lichten hoe deze platformen zich tegenover elkaar verhouden en wat hun specifieke kenmerken zijn.
E-assessment platform vs. LMS
Learning Management System (LMS)
Een LMS is een centraal platform voor het beheer van educatieve content. Het stelt gebruikers in staat om leercontent en leertrajecten te creëren, distribueren en beheren, waaronder
- eigen content die kan geüpload worden, zoals video’s of PDF’s,
- bestaande leercontent, zoals SCORM-pakketten,
- klassikale trainingen,
- quizzes of toetsen,
- opdrachten of huiswerk,
- surveys.
Een LMS richt zich op het beheer van leerprocessen, het volgen van voortgang en het behalen van leerdoelen door groepen studenten of medewerkers.
E-assessment platform / toetsplatform
E-assessment platformen of online toetsplatformen daarentegen zijn gespecialiseerd in het meten van kennis en vaardigheden door middel van interactieve oefeningen en toetsen. Ze bieden gedetailleerde en bruikbare inzichten in het huidige kennisniveau binnen een organisatie , individuele prestaties van medewerkers en de kwaliteit van de toetsen en vragen zelf. . Een e-assessmentplatform is niet zozeer gericht op het beheren van leercontent zoals een LMS, maar op het leveren van geavanceerde toetsfunctionaliteiten en diepgaande analyses en inzichten.
Waarom worden beide types platformen vaak verward?
De meeste LMS’en bieden ook een toets- of quizmodule aan. Daarmee kan de kennis over de aangeboden leercontent ook getoetst worden, en sommige organisaties gebruiken de toetsfunctionaliteit in het LMS zelfs voor meer high-stakes toetsen. Daarbij lopen ze uiteraard veel sneller tegen de grenzen van het platform aan, want het is net op dat punt dat een toetsplatform zich onderscheidt van een LMS.
Een toetsplatform biedt meer mogelijkheden om authentieke toetscontent aan te maken, om samen te werken met meerdere auteurs, beoordelaars of planners, het biedt meer mogelijkheden naar fraudepreventie en –detectie tijdens en na de toetsen, en veel gedetaileerdere analyses, niet enkel van de kennis en vaardigheden, maar ook van de kwaliteit van de toets en de toetsvragen. Een LMS gaat dus veel breder qua functionaliteit, een toetsplatform focust vooral op het meten en het geven van bruikbare inzichten.
Hoe passen beide in het educatieve ecosysteem?
In de praktijk hangt een toetsplatform typisch onder een LMS. Dat kan heel makkelijk en snel met behulp van LTI 1.3, Single Sign-On of een API-integratie.
Vanuit het LMS zal een gebruiker op een link klikken die hem automatisch aanmaakt in het toetsplatform, zijn toets opstart, en zijn/haar punten na afloop van de toets terugstuurt naar het LMS. Zo blijft het LMS de “master” in een leer-ecosysteem, maar heb je voor oefen- en toetsdoeleinden veel meer mogelijkheden en krijg je gedetailleerdere inzichten in de kennis en de evolutie daarvan in uw organisatie. Een dergelijke integratie tussen een LMS en een toetsplatform biedt met andere woorden het beste van beide werelden.
E-assessmentplatform biedt extra mogelijkheden
Zoals eerder vermeld biedt een toetsplatform meer mogelijkheden voor het meten van kennis en vaardigheden dan een LMS. Hieronder lichten we enkel verschillen toe.
Een constant groeiende itembank
Volwaardige e-assessmentplatformen beschikken over een uitgebreide itembank waarin herbruikbare oefen- en toetsvragen worden beheerd. Experts kunnen vragen toevoegen, beheren en reviseren met ingebouwd versiebeheer en collaboratieve tools. Vragen kunnen makkelijk afgeschermd worden van niet-bevoegde gebruikers om te vermijden dat deze voor de toets al publiek zouden worden. En de moderne e-assessmentplatformen bieden ook AI-functionaliteit aan om het redactieproces van nieuwe vragen te ondersteunen.
Grote waaier aan vraagtypes
Een geavanceerd toetsplatform biedt talrijke vraagtypes aan, van generiek (zoals meerkeuzevragen) tot zeer specifiek (zoals spraakgestuurde vragen), en ondersteunt automatische, semiautomatische en handmatige correctieprocessen. Door de rijke waaier aan interacties, zoals selecteren, klikken, slepen, invullen, spreken, luisteren kan de auteur authentieke toetscontent aanmaken.
Versterkt met AI
Met ingebouwde AI-functionaliteiten kan een slim e-assessmentplatform helpen bij het importeren van bestaande vragen , nieuwe vragen genereren, automatisch feedback voorstellen, en zelfs assisteren bij het verbeteringsproces. Dit vergemakkelijkt het opstellen van kwalitatieve toetsen en leidt tot grote tijdswinst en verhoogde objectiviteit bij de verbetering.
Spieken en fraude bestrijden
Het toetsplatform biedt uitgebreide mechanismen voor de preventie en detectie van examenfraude. Dit houdt in randomisatie van vragen en antwoordopties, adaptieve toetsing en integratie met proctoringoplossingen en lockdown browsers. Daarnaast bevat een toetsplatform ook een uitgebreide logging van alle acties en proactieve waarschuwingen bij potentiële problemen om eerlijke toetsomstandigheden te waarborgen.
Live toezicht
Tijdens toetsen kunnen toezichters de voortgang van kandidaten volgen, ondersteuning bieden en incidenten rapporteren via de toezichtmodule van het platform.
Beoordelen en feedback geven
In het e-assessmentplatform is gedetailleerde scoring mogelijk op basis van criteria of rubrics. Dit verhoogt de objectiviteit en consistentie bij het beoordelen en biedt meer mogelijkheden voor gepersonaliseerde feedback aan de kandidaten. Bovendien kan het platform de beoordelaar op verschillende manieren ondersteunen, bijvoorbeeld met semi-automatische scoring van open vragen.
Gelaagde rapportering
Het platform genereert uitgebreide rapporten die inzicht bieden in individuele en groepsprestaties, inclusief de evolutie van kennisniveaus over de tijd.
Hulpmiddelen
Een toetsplatform ondersteunt meestal diverse hulpmiddelen zoals hoogcontrastmodus, markeerstift, ingave van speciale karakters, voorleessoftware, rekenmachines en woordenboeken, waardoor toetsen toegankelijk zijn voor diverse gebruikersprofielen.
Itemanalyse
Met de Itemanalyse-module kan gedetailleerd worden geëvalueerd hoe effectief vragen leerdoelen meten, om zo de kwaliteit van de itembank te verbeteren.
Conclusie
Hoewel zowel een LMS als een e-assessmentplatform waarde toevoegen aan een educatief ecosysteem, verschillen ze in hun focus en functionaliteiten. Een LMS is ideaal voor het beheren van educatieve content en leerprocessen, terwijl een e-assessment platform uitblinkt in het meten van kennis en vaardigheden door middel van geavanceerde toetsfunctionaliteiten en rapportage. Elke organisatie moet bij de selectie van het meest geschikte platform vertrekken van haar eigen noden en context. Wanneer er een nood is aan beide systemen, bekijkt u best de verschillende integratiemogelijkheden om een vlekkeloze gebruikerservaring te kunnen aanbieden aan uw eindgebruikers.