Minder papier, betere vragen: waarom de Politieschool van het PLOT koos voor assessmentQ
De Politieschool van het PLOT vormt en test meer dan 150 aspiranten per jaar. Sinds 2024 evalueren ze de aspiranten in de basisopleidingen digitaal met behulp van assessmentQ. “We zochten een intuïtieve oplossing voor onze docenten. De aspiranten vinden digitale test daarnaast veel objectiever.”
Tienduizenden bladzijden per jaar
Het PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training) traint de Limburgse politie, brandweer en ambulanciers. Alleen al de Politieschool leidt jaarlijks een 170-tal nieuwe mensen op in de basisopleidingen. Een 100-tal docenten – vaak professionals die na hun dagtaak komen lesgeven – begeleiden hen daarin. Verder komen ook de voltallige korpsen meermaals per jaar langs om hun vaardigheden te ontwikkelen en te onderhouden.
Natuurlijk zijn die opleidingen niet vrijblijvend: alleen al de Politieschool heeft voor de basisopleidingen (inspecteur en hoofdinspecteur) én voor de voortgezette opleidingen verschillende testmomenten per jaar. Tot voor kort verliepen die tests allemaal op papier.
Johnny Nys, administratief assistent: “Voor elke test mailde ik een sjabloon naar de verantwoordelijke docent. Daar vulden ze hun vragen in. Ze stuurden het document terug en vervolgens moesten we dat afdrukken, bundelen, uitdelen aan de studenten, ophalen, sorteren per vak, inscannen, doorsturen naar de docent en vervolgens verbeteren. Dat zorgde voor een dik pak papier per aspirant. Je wil niet weten hoeveel nietjes ik per week moest verwijderen.” (lacht)
Meer mogelijkheden én gebruiksgemak
Het PLOT ging daarom op zoek naar een digitale tool om de administratieve last te verminderen. “Onze andere criteria waren functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid”, vertelt coördinator onderwijsondersteuning Jolynn Debacker. “assessmentQ scoorde erg hoog op allebei. Gebruiksvriendelijkheid telt altijd, maar is nog belangrijker voor docenten die lesgeven naast hun fulltime job.”
De Politieschool gebruikt assessmentQ sinds januari 2024. Ze digitaliseerde al de testen voor de basisopleidinginspecteur omdat die het grootste aantal testmomenten heeft. In het najaar is de basisopleiding hoofdinspecteur aan de beurt, vervolgens ook de voortgezette opleidingen. “We pakken test na test aan”, vertelt Bert Boelen, coördinator basisopleidingen. “De docenten werken hun databank van vragen uit als hun vakken aan de beurt komen. En ik merk dat zelfs de computerleken heel snel mee zijn met het systeem.”
“Zelfs de computerleken zijn heel snel mee met het systeem – zowel de docenten als de aspiranten.”
Bert Boelen, coördinator basisopleidingen bij de Politieschool van het PLOT
“Qua functionaliteit was onze grootste bezorgdheid spieken”, zegt Johnny. “Hoe zorg je er tijdens testen voor dat aspiranten geen antwoorden opzoeken? De Safe Exam Browser die assessmentQ gebruikt, is daar ideaal voor. Maar er zitten nog andere handige functies in: de verschillende vraagvormen, de mogelijkheid om de vragen in willekeurige volgorde te stellen … We willen eerst al onze testen digitaal maken, maar we gaan er zeker nog meer experimenteren met de mogelijkheden.”
“Spieken was onze grootste bezorgdheid toen we overstapten op digitale examens, maar de Safe Exam Browser is erg veilig.”
Johnny Nys, administratieve assistent bij de Politieschool van het PLOT
Objectievere evaluatie
“We gebruiken assessmentQ ook al om persoonlijke taken in te dienen en te evalueren”, vult Jolynn aan. De aspiranten moeten tijdens de opleiding een paper schrijven over algemene rechtsprincipes. Die beoordelen we met behulp van een aantal criteria. De beoordelaar geeft feedback én een score per criterium en alles wordt automatisch opgeteld. Dat maakt de feedback véél transparanter: de aspiranten worden uniform beoordeeld en krijgen rijkere, meer diepgaande feedback te zien.”
“Bij de beoordeling van papers krijgen de aspiranten rijkere, meer diepgaande feedback voorgeschoteld.”
Jolynn Debacker, coördinator onderwijsondersteuning bij de Politieschool van het PLOT
“Die transparantie vind ik vanuit pedagogisch oogpunt een grote troef. Elke test is een leermoment. Vroegere deelden we de verbetersleutels ook al, maar enkel op vraag. Nu kunnen de aspiranten ze opvragen met één druk op de knop. Daardoor worden ze veel meer bekeken. Ik krijg ook vaker vragen van studenten over de feedback. Op basis van die vragen sturen wij soms onze evaluatiecriteria bij.”
“Ook van de aspiranten krijg ik enkel goede feedback over de gebruiksvriendelijkheid van assessmentQ”, zegt Johnny. “Een grote opluchting, want ze zijn niet allemaal even computervaardig. Voor sommigen gaat het zelfs een stuk sneller omdat ze niet meer met de hand moeten schrijven.”
Volop uitbreiden
De volgende stap is een eerste digitaal examen. Ook dat ziet de Politieschool van het PLOT met vertrouwen tegemoet. Johnny: “We weten dat we op het team van Televic Education kunnen rekenen. Ze reageren al van bij het begin erg snel op mails en ze hebben ook een uitgebreid hulpcentrum dat al onze vragen beantwoordt.”
“Ze implementeerden ook al een eenvoudigere manier om anoniem te verbeteren”, bevestigt Bert. “Ik ben nu al benieuwd naar hoe we in de toekomst ook mondelinge examens gaan digitaliseren, want ook dat ziet er veelbelovend uit. Maar eerst gaan we onze docenten wegwijs maken in de diverse vraagvormen. Ik ben ervan overtuigd dat we zo tot betere testen komen met een objectiever resultaat.”
Benieuwd naar het veelzijdige assessmentQ-platform? Boek nu een kort gesprek.