Ga naar de inhoud
Why Vlerick Business School uses assessmentQ for intake assessments

Waarom Vlerick Business School assessmentQ gebruikt voor ‘intake assessments’

Vlerick Business School trekt jaar na jaar meer internationale masterstudenten aan. De gerenommeerde school gaat prat op zijn persoonlijke aanpak: alle kandidaten worden tijdens een persoonlijk ‘intake’ geëvalueerd op basis van hun analytische vaardigheden én motivatie. Helaas is dat vaak een omslachtig proces. Digitale ‘intake assessments’ via assessmentQ brachten soelaas.

Internationaal businessonderwijs met een persoonlijke insteek

Met 600 studenten per jaar hecht Vlerick Business School veel waarde aan kleine groepen. En dat is een bewuste keuze, zegt Mounia Bouhlal, Senior Masters Admissions & Recruitment Officer: “We zijn erg trots op onze persoonlijke aanpak. Onze studenten werken hard. En dus ondersteunen we hen zo goed mogelijk. Netwerken – met de andere studenten, maar evengoed met de professoren – maakt integraal deel uit van de Vlerick-ervaring.”

Over Vlerick Business School

Vlerick Business School is niet alleen in België een referentie, maar ook ver daarbuiten. Vlerick werd opgericht in 1953 en zou de oudste businessschool in Europa zijn. De school biedt MBA- en masteropleidingen aan in verschillende managementdomeinen, is geaccrediteerd door de drie internationale beoordelingsinstanties voor de kwaliteit van managementonderwijs (EQUIS, AACSB en AMBA) en scoort steevast hoog in internationale rankings (Financial Times, QS).

Vlerick Business School

“De bedrijfswereld wordt steeds internationaler, en dat geldt ook voor Vlerick. We tellen vandaag 35 nationaliteiten in onze masteropleidingen. Onze internationale studenten vertegenwoordigen een aandeel van 30%, en we mikken op 50%. We blijven groeien, maar willen dat dat kwalitatief en inclusief gebeurt. We willen toegankelijk zijn voor iedereen met ambitie, los van de nationaliteit.”

Mounia Bouhlal, Vlerick Business School“We willen toegankelijk zijn voor iedereen met ambitie, los van de nationaliteit.”

Mounia Bouhlal, Senior Masters Admissions & Recruitment Officer bij Vlerick Business School

 

Een persoonlijke aanpak: de uitdagingen

De persoonlijke aanpak begint meteen na de kandidaatstelling. Mounia is de enige contactpersoon voor alle kandidaat-masterstudenten en geeft feedback tijdens het volledige proces.

“Het begint allemaal met een kandidaatsformulier”, legt Mounia uit. “We vragen niet veel: een cv, informatie over ervaring en diploma’s, beurzen en de opleiding die de kandidaat wil volgen. Vervolgens organiseren we een motivatiebeoordeling, gevolgd door een online analytische test. Worden die allebei positief geëvalueerd, dan wordt de kandidaat-student uitgenodigd voor een persoonlijk kennisinterview.”

Vlerick Business School uses assessmentQ “De motivatiebeoordeling gebeurde gewoonlijk face-to-face of in een videogesprek. Maar door het toenemende aantal internationale studenten werd dat steeds omslachtiger. We werden geconfronteerd met verschillende tijdzones, en kandidaat-studenten moesten vrij nemen op hun opleiding of werk voor het gesprek. Daar kwam nog bij dat de evaluaties inhoudelijk erg verschilden tussen de kandidaten, door gebrek aan een uniforme vragenlijst voor de recruiters.”

De oplossing: opgenomen evaluaties via assessmentQ

Mounia en haar team vonden een oplossing met assessmentQ van Televic. Een jaar geleden ruilde Vlerick de live motivatiebeoordeling in voor een opname. Op het assessmentQ-platform wordt een video-opname getoond waarin de recruiter vragen stelt. Na elke vraag nemen de kandidaten hun antwoorden rechtstreeks op in assessmentQ. Introductievideo’s dompelen de kandidaten onder in de Vlerick-ervaring.

“Enkele collega’s kenden Televic, maar we gingen ervan uit dat examensoftware nooit die complete persoonlijke aanpak zou kunnen bieden die wij zo belangrijk vinden. We wisten toen echter nog niet dat assessmentQ ook een opnamefunctie heeft. Tijdens onze gesprekken met Televic werd al snel duidelijk dat dit was wat we zochten. Nog geen maand later gingen we al aan de slag.”

“Omdat de motivatiebeoordeling nu via opnames gebeurt, kunnen kandidaten zelf een opname maken wanneer dat voor hen het best past. We kregen traditioneel heel wat kandidaatsformulieren in juni, wanneer kandidaten hun proefschrift hebben afgerond. Nu krijgen we al aanvragen in februari. En dat is veel beter, want we zien de beste kandidaten liefst zo vroeg mogelijk in het selectieproces.”

Vlerick Business School uses assessmentQ “De feedback van de studenten is bijzonder positief … Ze hebben het gevoel dat het proces nu eerlijker verloopt, en dat vinden we erg belangrijk.”

Mounia Bouhlal, Senior Masters Admissions & Recruitment Officer bij Vlerick Business School

 

Eerlijk voor iedereen

Maar er is ook ruimte voor kwantitatieve groei. Mounia: “Deze oplossing is schaalbaar. Onze evaluatoren hoeven niet langer duizenden kandidaten op te bellen en kunnen die uitgespaarde tijd gebruiken om extra studenten te beoordelen. We willen onze studentenpool uitbreiden, maar zijn niet van plan om het studentenaantal de komende jaren te verdubbelen. De volgende fase, het kennisinterview, gebeurt nog altijd face-to-face. Dat is de enige manier om het proces persoonlijk te houden en te zien of er echt sprake is van een match. We kunnen vooraf al beoordelen of de kandidaat geschikt is voor de gekozen opleiding.”Vlerick Business School uses assessmentQ

De feedback van de studenten is bijzonder positief, besluit Mounia. “Naast het feit dat ze de test nu kunnen afleggen wanneer dat voor hen past, waarderen ze vooral de uniforme vragenlijst. Ze hebben het gevoel dat het proces nu eerlijker verloopt, en dat vinden we erg belangrijk. Op die manier krijgen de studenten de beste kansen, en wij de beste studenten.”

Benieuwd naar het veelzijdige assessmentQ-platform? Boek nu een kort gesprek.

Maak kennis met assessmentQ

assessmentQ is een geavanceerd SaaS-platform dat organisaties in staat stelt om allerlei soorten online evaluaties te creëren, beheren, leveren en volgen. Het assessmentQ-platform is veelzijdig en krachtig, en kan worden ingezet in omgevingen die moeten worden gecontroleerd, zoals examens, of het kan worden gebruikt om reeds bestaande assessment content af te leveren aan kandidaten op afgelegen locaties.