Ga naar de inhoud
On the fly assignments in assessmentQ

Genereer snel en eenvoudig varianten van dezelfde toets
dankzij ‘on the fly’ opdrachen

Je stelt een oefening of toets op en wil die ook in meerdere variaties hebben. Maar dat kost je heel wat manueel werk. Herkenbaar? Dan hebben we goed nieuws: de nieuwe ‘on the fly’-functie in assessmentQ maakt die versies voortaan automatisch voor jou. Lees hier hoe je enorm veel tijd kunt besparen dankzij deze on the fly-opdrachten.

Waarom heb je verschillende varianten nodig?

Als docent of examinator kom je wel vaker in een situatie terecht waarin verschillende versies van een toets nodig zijn. Waarschijnlijk herken je een van de volgende scenario’s:

 • Je wil spieken of andere vormen van fraude vermijden, zeker bij summatieve examens met een hoge inzet.
 • Je deelnemers moeten een examen opnieuw afleggen, denk maar aan de tweede zit in het hoger onderwijs.
 • Je wil verschillende oefeningen of proefexamens aanbieden, zodat je deelnemers dezelfde materie verschillende keren kunnen inoefenen.

Wat zijn de voordelen van de ‘on the fly’-functie?

Met de ‘on the fly’-opdrachten genereer je automatisch maar toch gecontroleerd verschillende gelijkwaardige varianten van een toets uit een grotere pool vragen. Het platform maakt automatisch een willekeurige selectie uit de pool van vragen per onderdeel of leerdoelstelling wanneer een deelnemer aan zijn opdracht begint. Dat heeft een aantal grote voordelen:

 • Je hoeft niet langer manueel verschillende versies te maken.
 • Je hebt geen voorbereiding, want het systeem creëert de versie automatisch bij de start van een test. On the fly, dus.
 • Je verkleint de kans op fraude drastisch, want deelnemers krijgen allemaal andere (gelijkwaardige) versies van de toets.
 • Je organiseert makkelijk nieuwe examens voor dezelfde deelnemers.
 • Alle varianten zijn gelijkwaardig, omdat ze voor elke eindterm of leerdoelstelling een aantal vragen kiezen uit een grotere pool van vragen. Zo wordt de kennis van elke deelnemer over elk onderwerp in dezelfde mate getest.

On the fly assignments in assessmentQ

Een extra troef voor je deelnemers is dat ze de leerstof nu ook meerdere keren kunnen inoefenen met verschillende vragen van een identiek niveau.

on the fly assignments in assessmentQ

Belangrijk!

Hoe groter je ‘itembank’ (d.w.z. pool met vragen) is, hoe meer versies je met ‘on the fly’ kan genereren. Dat is logisch, maar wel belangrijk om rekening mee te houden als je de functie gebruikt. Voor summatieve toetsen raden we aan dat je minstens 3 keer het aantal items voorziet dat nodig is voor 1 toets.

Hoe werken ‘on the fly’-opdrachten?

Een ‘on the fly’-opdracht is eigenlijk een oefening of toets waarin je meer ‘items’ (d.w.z. vragen) hebt dan nodig is. Dat surplus aan vragen biedt assessmentQ de mogelijkheid om zoveel mogelijk verschillende varianten te genereren, voor meerdere deelnemers en/of toetsmomenten.

Laten we het concreet maken met een voorbeeld. Stel dat je een test hebt met 5 vragen. Voor elke vraag heb je niet één variant (of item), maar zitten er telkens drie items in je systeem (per vraag heb je een map met minstens drie varianten). Meldt een deelnemer zich aan voor de test, dan pikt het platform on the fly één variant per vraag uit om de test samen te stellen.

on the fly assignments in assessmentQ

Met deze dataset kan je dus meer dan 200 verschillende examens creëren (243 om precies te zijn). En omdat elke vraag drie varianten telt, kan eenzelfde deelnemer drie gelijkaardige toetsen afleggen zonder ook maar één identieke vraag te hoeven beantwoorden. Je systeem onthoudt immers welke varianten de deelnemer in kwestie al voorgeschoteld kreeg.

Nog enkele kanttekeningen

 • In bovenstaand voorbeeld gaan we uit van telkens drie varianten per vraag, maar daar kan je flexibel in zijn. Sommige vragen kunnen drie varianten hebben, andere vragen dan weer meer of minder.
 • Een andere optie is dat je één grote pool van vragen aanmaakt in de itembank en je het platform on the fly een bepaald aantal vragen uit die pool laat halen. Zo kan je bijvoorbeeld 30 gelijkwaardige vragen maken en assessmentQ 10 willekeurige vragen uit die pool laten halen per test.
 • Om zo gelijkwaardig mogelijke tests te creëren, is de moeilijkheidsgraad van de verschillende varianten per vraag uiteraard ook zo gelijkwaardig mogelijk.
 • De varianten per vraag kunnen maar hoeven niet van hetzelfde vraagtype te zijn. Open vraag, meerkeuze, drag & drop … Alles kan, als de moeilijkheidsgraad en de benodigde antwoordtijd maar gelijkwaardig is.

Even bellen?

Boek vrijblijvend een kort gesprek met één van onze experten.
Zij luisteren graag naar jouw noden.

E-Book: Hoe veilig digitale examens organiseren

E-Book: “Hoe veilig digitale examens organiseren”

Hoe zorg je ervoor dat digitale examens ook veilig en betrouwbaar zijn? Welke tips & tricks kan je toepassen om jouw examens effectief veiliger te maken? Leer het allemaal in ons gratis e-book.

Filip Vanlerberghe Televic Education

Filip Vanlerberghe
Filip is gepassioneerd door web-based software. Als Product Manager bij Televic Education past hij zo’n 20 jaar ervaring toe in software, usability, e-learning, marketing en strategie. Voordien was hij Director of Corporate Product Development in een internationaal bedrijf. Als ondernemer is hij ook eigenaar van en participeert in verschillende kleinere bedrijven.