Ga naar de inhoud
assessmentQ enables distance learning and remote examination at Vives

Vives Hogeschool

assessmentQ maakt examens op afstand mogelijk

Over VIVES

Als grootste hogeschool in West-Vlaanderen verzorgt VIVES hoger onderwijs en praktijkgericht onderzoek. VIVES telt vijf campussen (Brugge, Oostende, Kortrijk, Roeselare, Torhout), zes studierichtingen, 1.250 personeelsleden en 13.500 studenten, van wie 2.300 studenten afstandsonderwijs volgen in 25 verschillende studierichtingen.


Projectdetails

VIVES maakt al meer dan tien jaar gebruik van assessmentQ, zowel op als buiten de campus. In combinatie met proctoring zijn tijd en locatie niet langer een factor voor studenten die hun examens op afstand willen afleggen.

“Wij bieden een zeer radicale vorm van afstandsonderwijs – sommige studenten komen nooit naar de campus. assessmentQ en ProctorExam spelen in op deze ontwikkeling.”

Koen Verhulst, Stafmedewerker dienst onderwijsbeleid

Koen Verhulst werkt sinds 2000 bij VIVES en is onder meer verantwoordelijk voor de examens op afstand: “Een van mijn belangrijkste taken is het finetunen van de examens. We vinden het heel belangrijk om onze studenten zoveel mogelijk flexibiliteit te bieden. We streven er ook naar om kennis op een efficiënte, kwalitatieve en gebruiksvriendelijke manier te meten.”


Grote verscheidenheid aan vraagtypes

“Het assessmentQ-platform biedt een breed scala aan mogelijkheden en vraagtypen voor het maken van een examen. Wij moedigen onze docenten aan om op de assessmentQ trein te springen. Het vergt een eerste inspanning om de vragen in te voeren en een database aan te leggen, maar levert uiteindelijk een aanzienlijke tijdsbesparing op. Dankzij assessmentQ slaagt een van onze docenten er in 95% van de gevallen in om binnen één tot twee dagen feedback te geven aan studenten.”

Hendrik Coucke, VIVES

Nog veel groeipotentieel

In het academiejaar 2017-2018 werden 21.346 examens afgelegd in het kader van afstandsonderwijs, waaronder 2.327 digitaal. Koen Verhulst: “Er is nog heel wat potentieel, maar ik denk dat het belangrijk is dat het van onderuit groeit. Als je eenmaal de voordelen ziet, wil je niet anders meer werken. assessmentQ is ook goed te koppelen aan andere systemen, zoals ons Square platform, waarmee studenten zich inschrijven voor tentamens.”


Online toezicht bij proefwerken

VIVES introduceerde in 2015 proctoring; een online methode voor het begeleiden van examens, waarbij de student niet meer naar de examenlocatie hoeft te gaan.

assessmentQ enables distance learning and remote examination at VivesKoen Verhulst: “Op dat moment was ProctorExam de enige die aan onze eisen voldeed. De software maakt gebruik van screen-sharing en twee camera’s – een webcam en een andere smartphone- of tabletcamera. In de praktijk registreert de student zich via Square en onze software maakt vervolgens een rooster in assessmentQ. De student ontvangt vervolgens een e-mail over de technische voorwaarden waaraan moet worden voldaan om het examen af te leggen: een webcam, microfoon, luidsprekers, internetverbinding en app op de smartphone. ProctorExam stuurt vervolgens een tweede e-mail met de inloggegevens. Hierna krijgt de student op het gekozen tijdstip toegang tot assessmentQ.


Meer flexibiliteit bij examens

Na het examen worden de opnames bekeken door ProctorExam. Wij beslissen dan over eventuele ‘incidenten’. Als wij iets verdachts zien, betekent dat niet automatisch dat de student het examen opnieuw moet afleggen. Wij geven de informatie door aan de examencommissie, die dan beslist over de op te leggen sanctie. Tot nu toe hebben we nog maar heel weinig gevallen van spieken gehad. Het is een ongelooflijk nauwkeurig systeem dat over de hele wereld werkt – het is tot op de seconde nauwkeurig. Op die manier kunnen we nog meer flexibiliteit bieden en kunnen studenten in alle rust examen doen, waar en wanneer ze maar willen. Bovendien pakt deze oplossing ook het mobiliteitsprobleem aan.”

Televic launches free trial version of assessmentQ

Probeer assessmentQ nu gratis!

Probeer het meest veelzijdige platform voor online examens 30 dagen lang zonder verplichtingen. Geen creditcard nodig.

Maak kennis met assessmentQ

assessmentQ is een geavanceerd SaaS-platform dat organisaties in staat stelt om allerlei soorten online examens te creëren, beheren, leveren en volgen. Het assessmentQ-platform is veelzijdig en krachtig, en kan worden ingezet in omgevingen die moeten worden gecontroleerd, zoals examens, of het kan worden gebruikt om reeds bestaande assessment content af te leveren aan kandidaten op afgelegen locaties.