Ga naar de inhoud
3%

Wat zijn de belangrijkste voordelen van e-assessment?

Steeds meer organisaties stappen over op digitaal of e-assessment. De coronapandemie heeft die wereldwijde trend versneld, in een groot aantal sectoren en voor de meest uiteenlopende toepassingen. Maar wat is e-assessment precies en welke voordelen heeft het voor jouw organisatie? We leggen het even uit.

Wat is e-assessment?

E-assessment staat ook bekend als elektronische beoordeling, digitale beoordeling, online beoordeling, beoordeling via het scherm of via de computer. De naam verwijst naar het gebruik van informatietechnologie om kennis, vaardigheden en vooruitgang te beoordelen. E-assessment wordt vaak voorgesteld als een manier om de tekortkomingen van de traditionele manier van evalueren, met pen en papier, te omzeilen.

E-assessment gebruikt verschillende vraagtypes om kennis en vaardigheden te meten. Wanneer je een platform voor e-assessment kiest, moet je erop letten dat het een groot aantal verschillende vraagtypes biedt. Op die manier kun je op een efficiënte manier verschillende soorten kennis en vaardigheden toetsen.

Soorten e-assessment

Er bestaan verschillende soorten e-assessments. De twee meest voorkomende types zijn:

  • Formatieve beoordeling: een formatieve beoordeling is in feite een oefening of een oefentoets. Daarmee kan de kandidaat nagaan hoe goed hij of zij een bepaald onderwerp beheerst. Bij formatieve beoordelingen is het belangrijk om feedback te geven, zodat de kandidaat kan nagaan waar de zwakke punten zitten en van zijn of haar fouten kan leren.
  • Summatieve beoordeling: een summatieve beoordeling is in wezen een examen. Een summatieve beoordeling geeft een eindscore of bepaalt of iemand wordt gecertificeerd, geaccrediteerd, of toegelaten tot een studie of een job. Summatieve beoordelingen moeten steeds geldig en betrouwbaar zijn. De toets moet bovendien worden afgenomen op een beveiligde manier. Gelukkig kun je online examens veel eenvoudiger beveiligen en analyseren dan traditionele, schriftelijke proeven.

 

Voordelen van e-assessment

Zowel voor je organisatie als voor de gebruikers biedt e-assessment veel voordelen in vergelijking met traditionele schriftelijke beoordelingen. Een paar voorbeelden?

1. Alle kennis op één plek

Advantages of e-assesssmentWat gebeurt er als een medewerker met gespecialiseerde kennis ontslag neemt? Je moet dan zijn papieren, documenten, spreadsheets en e-mails doorspitten om al zijn kennis toegankelijk te maken voor iemand anders. Of denk je eens in hoeveel kennis verloren gaat als een leraar met pensioen vertrekt …

In een platform voor e-assessment, zoals assessmentQ, is alle nuttige kennis voor kmo’s beschikbaar in een gemeenschappelijk formaat, d.w.z. als vragen die iedereen kan hergebruiken. Jij bepaalt wie toegang heeft tot de informatie, en je vindt snel wat je zoekt dankzij de full-text zoekmogelijkheden en metadata. Zo bouwt je bedrijf aan een gecentraliseerd en herbruikbaar kenniscentrum, met niets dan voordelen voor de gebruikers.

2. Een authentieke ervaring voor je gebruikers

Jullie werken ongetwijfeld in een digitale omgeving. Producten, bestellingen, voorstellen, vergaderingen, enz. worden digitaal beheerd. Veel medewerkers werken dag in, dag uit op hun laptop. Heeft een papieren examen dan nog wel nut? Wat voor zin heeft schriftelijk examineren, als de dagelijkse werkervaring puur digitaal is?

Dat geldt ook voor studenten: ze maken aantekeningen op hun laptop, ze oefenen met digitale tools, ze schrijven met een stylus op hun tablet… maar het examen zouden ze op de ouderwetse manier moeten maken, met pen en papier?

Digitaal oefenen en examens afleggen zal ongetwijfeld binnenkort vertrouwder aanvoelen dan het werken met pen en papier.

3. Snel resultaat

Heldere rapportage voor analyse achteraf.Hoe lang moet je wachten op je resultaat als je een schriftelijk examen aflegt? Je kunt je wel voorstellen hoe stressvol de examenperiode is voor een leerkracht die tientallen of zelfs honderden examens eerlijk en objectief moet beoordelen.

Bij e-assessment kun aan je veel vraagtypes automatisch een cijfer toekennen: dat bespaart het bedrijf of de leerkracht heel wat tijd. En als je kiest voor open vragen in plaats van (of naast) de gesloten vragen, kunnen platforms als assessmentQ je helpen met een semiautomatische correctie. Jij blijft het laatste woord houden over het uiteindelijke resultaat. Bovendien kun je de resultaten met één druk op de knop naar honderden deelnemers sturen.

Een echte win-winsituatie dus: de kandidaten kennen hun resultaat sneller en jij spaart heel wat tijd bij het verbeteren.

4. Flexibiliteit

Op het laatste moment nog een tikfout in je examenvragen verbeteren? Dat is een ramp als je net alle exemplaren hebt afgedrukt! Of wat als je merkt dat een vraag helemaal fout is en je ze uit het examen moet halen. Nog meer stress?

Niet als je een platform voor e-assessment gebruikt! Je kunt tot het laatste ogenblik voor het begin van het examen wijzigingen aanbrengen, of achteraf examenvragen uitsluiten. De score van alle kandidaten wordt dan automatisch aangepast en je kunt er zeker van zijn dat je examen elke toetsing zal doorstaan.

5. Op maat van de student

De uitdaging bij traditionele examenopgaven ligt in het feit dat je vragen nooit geschikt zullen zijn voor alle kandidaten. De studenten of de medewerkers hebben allemaal een ander kennisniveau, een andere motivatie en een andere definitie van een ‘goede’ opgave of een ‘goed’ examen.

Bij schriftelijke examens kun je niet om dit probleem heen. In e-assessmentplatforms kunt je adaptief werken, zodat elke deelnemer op zijn of haar eigen niveau kan oefenen of examen doen. Met behulp van metadata kun je eenvoudig moeilijkheidsgraden koppelen aan vragen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de vragen geleidelijk aan moeilijker te maken. Dat is niet alleen nuttig voor proefexamens, maar ook voor belangrijke examens of in een oefencontext, waar de gebruikers op het juiste niveau worden uitgedaagd.

En bovendien: gemoedsrust

Een laatste voordeel van digitale examens ten opzichte van traditionele examens met pen en papier is de zekerheid dat ze niet verloren kunnen gaan of gestolen kunnen worden. We kennen allemaal de nieuwsberichten over universiteiten of andere organisaties die geconfronteerd worden met de pijnlijke realiteit van zoekgeraakte papieren examens, wat enorme stress en extra werk veroorzaakt, zowel voor examinatoren als voor studenten.

Met digitale examens worden examenkopieën echter veilig opgeslagen en geback-upt in de cloud, waardoor het risico van zoekraken, diefstal of verlies wordt geëlimineerd.

Even bellen?

Boek vrijblijvend een kort gesprek met één van onze experten.
Zij luisteren graag naar jouw noden.

E-Book: Hoe veilig digitale examens organiseren

E-Book: “Hoe veilig digitale examens organiseren”

Hoe zorg je ervoor dat digitale examens ook veilig en betrouwbaar zijn? Welke tips & tricks kan je toepassen om jouw examens effectief veiliger te maken? Leer het allemaal in ons gratis e-book.

Filip Vanlerberghe Televic Education

Filip Vanlerberghe
Filip is gepassioneerd door web-based software. Als Product Manager bij Televic Education past hij zo’n 20 jaar ervaring toe in software, usability, e-learning, marketing en strategie. Voordien was hij Director of Corporate Product Development in een internationaal bedrijf. Als ondernemer is hij ook eigenaar van en participeert in verschillende kleinere bedrijven.