Ga naar de inhoud
Digitaal examineren in grote groep? Met de schaalbaarheid van assessmentQ zit je safe

Digitaal examineren in grote groep? Met de schaalbaarheid van assessmentQ zit je safe

Organiseer je binnenkort examens op grote schaal? Het digitale examenplatform assessmentQ is schaalbaar en dus bruikbaar voor grote groepen. Maar dat is niet de enige troef van het online platform.

De digitale succesformule: schaalbare software

Om grootschalige examens digitaal te organiseren, heb je een schaalbaar toetsplatform nodig. Dankzij de schaalbare architectuur van assessmentQ vang je makkelijk verschillen in het aantal deelnemers op en kan een groot aantal deelnemers gelijktijdig het examen afleggen.

Schaalbaarheid bestaat op 2 niveaus:

  1. Bij verticaal schalen (scale up) verhoog je de capaciteit van je server door er meer bronnen (CPU, geheugen en disks) aan toe te voegen. Die aanpak is eindig: ooit bots je op je limieten.
  2. Bij horizontaal schalen (scale out) splits je je server in meerdere componenten, die je daarna dupliceert om steeds hogere serverloads op te vangen. In tegenstelling tot verticaal schalen is deze aanpak oneindig.

  Toen we enkele jaren geleden steeds meer aanvragen kregen om assessmentQ in te zetten voor grootschalige examens, zetten we vol in op horizontaal schalen (scale out).

Case in de kijker: de toelatingsexamens voor arts en tandarts

Elke zomer organiseert AVOHOKS (het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen) het toelatingsexamen voor toekomstige artsen en tandartsen. In de lente van 2020 besliste de Vlaamse overheid in volle coronapandemie om het examen voor het eerst volledig digitaal en decentraal te organiseren. AVOHOKS ging op zoek naar een schaalbare oplossing voor meer dan 5.000 simultane kandidaten op 70 locaties.
AssessmentQ first choice for high-stakes entrance exam in Belgium
Op 5 en 6 juli 2022 vindt de derde digitale editie van het toelatingsexamen plaats en assessmentQ is voor het tweede jaar op een rij gekozen als toetsplatform. Niet onlogisch: met assessmentQ kunnen tot 100.000 deelnemers gelijktijdig een examen afleggen. Elke sessie wordt nauwgezet ‘gelogd’ om discussies te vermijden en dankzij de slimme correctiefeatures gaat de evaluatie en de analyse van de resultaten een stuk sneller en makkelijker.

Lees het volledige verhaal >

Extra digitale troeven

Naast schaalbaarheid biedt assessmentQ nog een aantal troeven die van pas komen bij online examens in grote groep. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

Toezichtmodule

Via de toezichtmodule van je platform volg je het examen in real time op. Zo kan je onder andere:

 • een lijst van alle deelnemers exporteren,
 • nagaan vanaf welk IP-adres een deelnemer de sessie start, en volgen of dat IP-adres verandert tijdens het examen (wat kan wijzen op fraude),
 • incidenten melden en opslaan in de sessiehistoriek van een deelnemer,
 • de sessiehistoriek bekijken en exporteren als een gedetailleerd logboek,
 • nagaan of een deelnemer problemen heeft met zijn internetverbinding,
 • het Quit-wachtwoord van de Safe Exam Browser (SEB) zien. Daarmee kan een deelnemer de beveiligde browser toch verlaten in geval van problemen.

 

Je kan ook makkelijk ingrijpen tijdens het examen door:

 • deelnemers een bericht te sturen,
 • extra tijd aan de sessie toe te voegen,
 • één of meer sessies te vergrendelen, te beëindigen of opnieuw te openen.

Integratie met proctoring-tools

Neem je het examen af vanop afstand? Dan kan je nog een stap verder gaan met je toezicht en een proctoring-tool als ProctorExam of Managexam gebruiken. Daarmee kan je een video- en/of audio-opname maken terwijl de deelnemer het examen aflegt. Je integreert zo’n tool makkelijk in assessmentQ.

Rapporteringsmodule

In de rapporteringsmodule krijg je via opdrachtrapporten inzicht in onder meer:

 • de naam en status van een opdracht,
 • hoeveel deelnemers de opdracht al voltooiden,
 • tijdgegevens zoals de gemiddelde sessietijd en de kortste en langste sessie,
 • scoregegevens zoals het gemiddelde, de mediaan en de slechtste en beste score,
 • de voortgang en totaalscore van deelnemers.

Support en consultancy

Tot slot biedt assessmentQ ook bijkomende begeleiding om je voor, tijdens en na het examen zo goed mogelijk te ondersteunen. Zo sta je er nooit helemaal alleen voor.

Binnenkort een grote groep digitaal examineren?

Raadpleeg onze checklist en bereid je voor met ons aanvullende 10-stappenplan (E-Book).

Icon-book-a-call_black

Even bellen?

Boek vrijblijvend een korte babbel met één van onze experten. Zij luisteren graag naar jouw noden.

Maak kennis met assessmentQ

assessmentQ is een geavanceerd SaaS-platform dat organisaties in staat stelt om allerlei soorten online examens te creëren, beheren, leveren en volgen. Het assessmentQ-platform is veelzijdig en krachtig, en kan worden ingezet in omgevingen die moeten worden gecontroleerd, zoals examens, of het kan worden gebruikt om reeds bestaande assessment content af te leveren aan kandidaten op afgelegen locaties.

Yoeri Deschrijver Televic Education

Yoeri Deschrijver
Yoeri is Software Development Manager. Hij leidt de technologische en onderzoeksvisie van Televic Education als R&D Manager sinds 2020. Daarvoor werkte Yoeri bij Televic Education als Senior Software Engineer. Met zijn ervaring in zowel start-ups als grote softwarebedrijven, is het zijn doel om van assessmentQ de nummer één digitale examenoplossing in de wereld te maken.