Hoe veilig en betrouwbaar zijn digitale examens?
Steeds meer examencentra, onderwijsinstellingen en bedrijven organiseren hun examens digitaal. Logisch, want de voordelen zijn talrijk. Maar digitale examens zijn ook niet zonder gevaar. “Als examinator wil je zeker zijn dat je meet wat je wil weten”, beseft e-assessment expert Bert Wylin. “En je wil dat alles vlot en veilig verloopt”, vult R&D manager Yoeri Deschrijver aan. Samen leggen ze uit hoe assessmentQ die garanties biedt.
Zijn digitale examens veiliger dan papieren examens?
Bert: “Minstens even veilig, al is vergelijken moeilijk. Bij digitale examens komen gewoon andere veiligheidsuitdagingen kijken dan bij papieren examens. Het grootste verschil zit in de extra voordelen van digitale examens: je kan snel en eenvoudig heel veel deelnemers testen. Alle activiteit is ook traceerbaar, waardoor je bij twijfel altijd dingen kan nakijken. En de rapporteringsmogelijkheden zijn erg uitgebreid. Sterke software kan zoveel meer dan een examinator alleen.”
Yoeri: “Het belangrijkste risico bij papieren examens is de kans op menselijke fouten bij de verwerking. We kennen allemaal de verhalen over universiteiten of andere organisaties die geconfronteerd worden met zoekgeraakte, verloren of gestolen papieren examens, wat leidt tot enorme stress en overwerk voor examinatoren en studenten. Bij digitale examens is die kans vrijwel nihil, maar daar zit je dan weer met de onveilige omgeving die het internet is. Er zijn gevaren, dat mogen we niet onder stoelen of banken steken. Het is aan ons om die risico’s onder controle te houden.”
“Digitale examens veiliger dan papieren examens? Vergelijken is moeilijk, de uitdagingen zijn anders. Het grootste verschil zit in de extra voordelen van digitale examens, zoals de traceerbaarheid.”
e-assessment expert Bert Wylin
Over welke veiligheidsrisico’s krijgen jullie de meeste vragen?
Bert: “Sinds de invoering van de GDPR-wetgeving is dataveiligheid de grootste zorg van onze klanten. Dat is natuurlijk niets nieuws voor ons, maar er komen tegenwoordig erg veel certificaten en andere garanties bij kijken. Dat de Europese normen verschillen van die in bijvoorbeeld Australië maakt het weer een stuk complexer.”
Yoeri: “Onze gebruikersdata staan extern op beveiligde Microsoft-servers. Intern hebben enkel ik en onze ‘security champion’ – een collega die constant de digitale veiligheid van ons product in de gaten houdt – toegang tot die gegevens. Cyberexperten voeren ook geregeld penetatrietesten uit op ons systeem. Dat wapent ons tegen de cyberaanvallen waar je de dag van vandaag zo goed als zeker mee te maken krijgt.”
E-Book: “Hoe veilig digitale examens organiseren”
Hoe zorg je ervoor dat digitale examens ook veilig en betrouwbaar zijn? Welke tips & tricks kan je toepassen om jouw examens effectief veiliger te maken? Leer het allemaal in ons gratis e-book.
Nog een potentieel gevaar is de identiteitscontrole van deelnemers. Hoe pakken jullie dat aan?
Yoeri: “Je kan verschillende authenticatieprocedures koppelen aan ons systeem. Het liefst werken we met tweefactorauthenticatie, bijvoorbeeld met de combinatie van een eID en itsme of met een authenticatieapp op je smartphone. Naast eID hebben we ook een officiële koppeling met LeerID. Dat is de nieuwe itsme voor scholieren, zeg maar.”
“Er is nog een andere, eenvoudigere oplossing: een eenmalige toegangscode. Deelnemers krijgen in dat geval een toegangstoken die maar voor een beperkte duur geldig is. Zeer gebruiksvriendelijk. Eigenlijk geldt: hoe meer aanmeldingsfactoren, hoe veiliger. Maar je wil als examinator ook geen te omslachtige procedure, want dat is een extra stressfactor voor je deelnemers. Tweefactorauthenticatie biedt dan de beste balans.”
“Onze gebruikersdata staan op veilige externe servers, intern hebben alleen ik en onze ‘security champion’ toegang. Met penetatrietesten wapenen we ons tegen cyberaanvallen.”
R&D manager Yoeri Deschrijver
Dataveiligheid is één ding, maar hoe weet je zeker dat de persoon die je wil testen – en niet iemand anders – je examen aflegt?
Bert: “In een testcentrum gaan we ervan uit dat de toezichters hun werk correct doen. Voor toetsen op afstand kan je de aanmeldingsprocedure aanvullen met online proctoring. Dat is een verzamelnaam voor softwaretools waarmee je op afstand het verloop van examens controleert. Met webcams, bijvoorbeeld, zie je of de juiste persoon aan de computer zit en of die geen externe hulp krijgt. We werken daarvoor samen met partners als Proctorexam, TestWe en Managexam.
Yoeri: “Artificiële intelligentie staat je hier ook steeds meer in bij. Stel dat een deelnemer systematisch sneller door een examen gaat dan de anderen. Of dat de typsnelheid van een deelnemer opvallend hoog ligt. Met AI kan je dat nog tijdens het examen detecteren. Dat is dan een signaal om als opzichter te gaan controleren of er sprake is van fraude.”
Wat is ‘online proctoring’?
‘Online proctoring’ of ‘digitaal toezicht’ is een geavanceerde manier om digitaal toezicht te houden op online examens om zo de eerlijkheid te waarborgen. Online proctoring werkt als een virtuele surveillant en maakt gebruik van geavanceerde software om proefpersonen op afstand te authenticeren en te observeren.
Het maakt gebruik van functies zoals gezichtsherkenning, webcamopname, schermopname en browservergrendeling om spieken te voorkomen en de examenveiligheid te handhaven.
Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie biedt online proctoring een betrouwbare oplossing voor scholen en organisaties die online toetsen afnemen. Proctoring waarborgt niet alleen het examenproces, maar biedt ook een schaalbare aanpak voor het handhaven van de eerlijkheid van examens in een digitale context.
Een ander middel tegen fraude is de Safe Exam Browser. Hoe werkt die precies?
Yoeri: “Dat is een beveiligde browser die je deelnemers kan verplichten te gebruiken. Het examen zal niet starten als je deelnemer zich niet in die Safe Exam Browser (SEB) bevindt. En als examinator kan je die SEB volledig naar wens configureren. Je kan bijvoorbeeld alle internetsites blokkeren of instellen dat Excel het enige programma is dat deelnemers mogen openen. Ook het maken van screenshots van de examenvragen kan gedeactiveerd worden. Dat is namelijk een vaak voorkomende vorm van fraude.”
Bert: “Safe Exam Browser is niet alleen een erg efficiënte fraudebestrijder, maar is ook erg praktisch. De deelnemers kunnen zo ook gewoon hun eigen computer gebruiken voor het examen, want de integratie met SEB zit standaard in assessmentQ. Als examinator hoef je dus niets te vrezen: zonder SEB kunnen je deelnemers het examen niet openen.”
Tot slot: welke ontwikkelingen in e-assessment houden jullie met bijzondere aandacht in de gaten?
Yoeri: “Vooral nieuwigheden die de schaalbaarheid en efficiëntie van assessmentQ nog kunnen verhogen. Steeds meer instanties vertrouwen op ons voor hun examens, en die projecten worden ook alsmaar groter. Ik denk aan de Vlaamse toetsen voor alle lagere en secundaire scholen of de tolkenexamens voor de Europese instellingen. De inzet verhoogt, het belang van onze digitale veiligheid dus ook.”
Bert: “Mijn voornaamste zorg is de integriteit van onze data. We kregen onlangs de vraag of het mogelijk zou zijn om na een examen de scores aan te passen in ons systeem. Zoiets kan niet en zal nooit kunnen in assessmentQ. We willen garanderen dat kennismeting op een correcte en ondiscutabele manier geregistreerd wordt. Dat is en blijft voor altijd onze gouden regel. En het zal je niet verbazen dat we ook de ontwikkelingen rond AI op de voet volgen.
Even bellen?
Boek vrijblijvend een kort gesprek met één van onze experten.
Zij luisteren graag naar jouw noden.
Yoeri Deschrijver
Yoeri is Software Development Manager. Hij leidt de technologische en onderzoeksvisie van Televic Education als R&D Manager sinds 2020. Daarvoor werkte Yoeri bij Televic Education als Senior Software Engineer. Met zijn ervaring in zowel start-ups als grote softwarebedrijven, is het zijn doel om van assessmentQ de nummer één digitale examenoplossing in de wereld te maken.
Bert Wylin
Bert is een EdTech-pionier. Zijn academische achtergrond en ondernemerschap liggen aan de basis van wat vandaag assessmentQ is. Bert voelt graag de polsslag van de markt. Hij begrijpt echte klantenbehoeften en zet deze om in werkbare innovaties. Bert is ook een contentexpert, gespecialiseerd in het creëren van accurate, rijke en betrouwbare content voor e-assessments.