Ga naar de inhoud
Televic boost e-assessmentplatform assessmentQ met AI

assessmentQ voortaan met een flinke dosis artificiële intelligentie

assessmentQ pakt uit met een opvallende nieuwe feature. Met de AI-gedreven ‘distractor generator’ kunnen toetsopstelllers vanaf nu snel antwoordopties voor multiple choice-examens genereren. 

AI biedt enorm veel mogelijkheden

Onderwijsinstellingen en examencentra volgen de ontwikkelingen rond ChatGPT en andere AI-gebaseerde tools met argusogen. De schrik voor plagiaat en andere vormen van examenfraude zit er flink in. “Maar volgens ons biedt artificiële intelligentie de onderwijswereld net enorm veel nieuwe mogelijkheden“, vindt Filip Vanlerberghe, Product Manager bij Televic Education.

“We voeren al jaren onderzoek rond AI-technologieën en experimenteerden er al mee in bètaversies van assessmentQ”, gaat Filip verder. “De doorbraak van ChatGPT was voor ons dus zeker niet de eerste kennismaking met de mogelijkheden van AI-gebaseerde taalmodellen. Wel heeft het de lancering van onze ‘distractor generator’ in een stroomversnelling gebracht.”

Hoe AI je kan helpen betere examens te maken

assessmentQ is een pionier in het toepassen van AI-technologie. Dit heeft geresulteerd in een reeks slimme AI-gebaseerde functies die je kunnen helpen bij het maken van betere tests en examens.

Filip Vanlerberghe Televic Education“We voeren al jaren onderzoek rond AI-technologieën en experimenteerden er al mee in bètaversies van assessmentQ.”

Filip Vanlerberghe, Product Manager Televic Education

Tijdbesparende inspiratiebron

Hoe zit de ‘distractor generator’ van assessmentQ dan precies in elkaar? “Eigenlijk is het vrij eenvoudig”, zegt Pieter Pangat, R&D Engineer bij Televic Education. “Examinatoren voeren hun meerkeuzevraag met het juiste antwoord in assessmentQ in. Daarna drukken ze op een knop die hun vraag naar ChatGPT stuurt. Na enkele seconden krijgen ze in het platform vijf alternatieve antwoorden op hun vraag.”

“Een grote troef van het systeem is dat je bij elke suggestie leest waarom net die optie een slimme afleider is. Als toetsopsteller beslis je op basis van die informatie zelf welke afleiders je in je examen opneemt. Vaak heeft een docent zelf twee foute antwoorden in gedachten, maar vindt die het moeilijk om een laatste te bedenken. Dan is onze ‘distractor generator’ een geweldige inspiratiebron die examinatoren enorm veel tijd bespaart.”

Pieter Pangat, Televic“Als examinator beslis je zelf welke suggesties je gebruikt. Onze ‘distractor generator’ is dus vooral een geweldige inspiratiebron die je enorm veel tijd bespaart.”

Pieter Pangat, R&D Engineer Televic Education

Topje van de ijsberg

“Tijdens het creatieproces bewijst AI nu al haar meerwaarde met de ‘distractor generator’, maar er zitten nog heel wat andere innovaties in de pijplijn“, verzekert Filip. “Zo zou AI ook alternatieve vragen van dezelfde moeilijkheidsgraad kunnen genereren voor verschillende examenversies, zodat spieken tijdens een examen vrijwel onmogelijk wordt.”

“Artificiële intelligentie zal ook in het verbeterproces onmisbaar worden. Met assessmentQ verbeter je nu al automatisch de meeste gesloten vragen. AI zal dat ook voor open vragen mogelijk maken. En met AI-gebaseerde spraak-naar-tekst-toepassingen zullen docenten ook mondelinge examens (deels) automatisch kunnen verbeteren.”

“De ‘distractor generator’ is dus nog maar het topje van de ijsberg”, besluit Filip. “AI zal de kwaliteit en betrouwbaarheid van digitale examens naar ongekende hoogtes stuwen. We zijn vroeg gestart met de integratie van AI-oplossingen en zullen kort op de bal blijven spelen. Zeker nu we merken dat de reacties op onze ‘distractor generator’ enorm positief zijn.”

Lees ook: Hoe AI je kan helpen betere examens te maken’ >

Icon-book-a-call_black

Even bellen?

Boek vrijblijvend een korte babbel met één van onze experten. Zij luisteren graag naar jouw noden.