Ga naar de inhoud
What's new in assessmentQ 2.7?

Wat is nieuw in assessmentQ 2.8?

Halfweg oktober hebben we versie 2.8 van assessmentQ uitgebracht. Die bevat zoals gewoonlijk tal van nieuwigheden om je digitale examens en e-assessments nog beter en efficiënter te maken.

Belangrijkste nieuwigheden:

 1. Scenario’s
 2. Wiskundige invoer
 3. Nieuwe metadatatypes
 4. Rekenmachine
 5. Bewerkbare itemstatussen
 6. Wetenschappelijke rekenmachine
 7. Casusinformatie
 8. Improved finish dialog

Kom meer te weten over alle nieuwigheden in assessmentQ 2.8 op https://support.televic-education.com/hc/nl/articles/6162456079772-Release-notes-assessmentQ-2-8.


1. Scenario’s

Een scenario is zowat de blauwdruk van een oefening of examen. Hiermee kan de auteur meerdere varianten van dezelfde opdracht creëren, of één opdracht die voldoet aan bepaalde vooraf gedefinieerde regels.

Een scenario bestaat uit een of meer delen, die telkens opgebouwd zijn uit zogenaamde itemblokken. Die itemblokken bevatten op hun beurt items en cases die voldoen aan de door de auteur ingestelde criteria.

Een voorbeeld:

 • De items moeten geselecteerd worden uit de folder ‘Biologie’.
 • Ze moeten ‘1e graad’ als doelgroep hebben.
 • En hun maximumscore moet lager zijn dan 1.

 

Als gebruiker kun je criteria combineren met EN- en OF-operatoren, items selecteren op itemtype, items selecteren op aanmaakdatum enz.

Wat is er nieuw in assessmentQ 2.8?


2. Wiskundige invoer

assessmentQ 2.8 ondersteunt nu meer geavanceerde wiskundige oefeningen en examens. Zo kun je eenvoudig vierkantswortels of breuken invoeren.

Als auteur kun je ook de editor aanpassen voor de gebruikers, en bijvoorbeeld instellen welke knoppen of symbolen ze te zien krijgen, afhankelijk van hun graad of kennisniveau.

Het item voor wiskundige invoer is geïntegreerd in de evaluatiemodule, zodat evaluators indien nodig de automatische scores kunnen overschrijven, aangezien een rekenoefening meerdere correcte antwoorden kan hebben.

Daarnaast hebben we extra aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid van de editor:

 • De editor heeft een knipperende cursor in plaats van vierkantjes.
 • De editor kan ook gebruikt worden op apparaten met een aanraakscherm.
 • Je kunt lege ruimtes toevoegen en daar rechtstreeks de juiste oplossing invoeren.

 

Wat is er nieuw in assessmentQ 2.8?


3. Nieuwe metadatatypes

Na de updates van assessmentQ 2.7 voegt assessmentQ 2.8 nu nog meer nieuwe mogelijkheden toe voor metadata. Gebruikers kunnen voortaan:

 • meerdere waarden selecteren voor 1 metadatasleutel;
 • schakelen tussen verschillende types keuzelijsten;
 • tientallen waarden plakken in 1 metadataveld met meervoudige selectie.

 

Ook de gebruikerservaring is uniformer geworden omdat de meeste metadatatatypes gebruikmaken van een keuzelijst. Dat maakt het intuïtiever om items te zoeken op metadata, en om metadata te gebruiken in scenario’s.

 

Wat is er nieuw in assessmentQ 2.8?


4. Rekenmachine

In assessmentQ 2.8 kun je nu instellen of de rekenmachine gebruikt mag worden op itemniveau. Vroeger was dat enkel mogelijk op opdrachtniveau.

Wat is er nieuw in assessmentQ 2.8?

 

Wat is er nieuw in assessmentQ 2.8?


5. Bewerkbare itemstatussen

In assessmentQ 2.8 kun je itemstatussen aanpassen, zodat ze beter overeenstemmen met je persoonlijke workflow. Standaard heeft elk item 4 statussen:

 • klad
 • te reviewen
 • gereviewd
 • goedgekeurd

 

‘Klad’ (de standaardwaarde voor nieuwe items) en ‘goedgekeurd’ (nodig om het item toe te voegen aan je opdracht) kunnen niet aangepast worden. Je kunt de statussen ‘te reviewen’ en ‘gereviewd’ echter wel aanpassen of hernoemen, en zelfs nieuwe statussen toevoegen.

Wat is er nieuw in assessmentQ 2.8?


6. Wetenschappelijke rekenmachine

De functionaliteit van de wetenschappelijke rekenmachine is verder uitgebreid. Je kunt nu overschakelen naar de zogenaamde ‘wiskundige modus’ en rekenen met breuken. Daarnaast zijn een aantal knoppen verplaatst, toegevoegd of verwijderd, zodat de rekenmachine voldoet aan alle behoeften van leerlingen uit de eerste jaren van het middelbaar onderwijs.

Wat is er nieuw in assessmentQ 2.8?

7. Casusinformatie

Er is een nieuwe instelling waarmee je kunt aangeven of casusinformatie boven of links van de eigenlijke vragen moet worden getoond. Op die manier biedt assessmentQ een betere ondersteuning voor casussen waarbij links op het scherm een langere tekst wordt getoond en rechts op het scherm verschillende vragen over die tekst te zien zijn.

Wat is er nieuw in assessmentQ 2.8?


8. Verbeterd einddialoogvenster

Tot slot biedt assessmentQ 2.8 meer mogelijkheden om het einddialoogvenster te configureren (afhankelijk van de navigatiemodus). Dat zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de gebruikerservaring voor de auteur (in de backoffice) én de kandidaat (in de player).

Wat is er nieuw in assessmentQ 2.8?

Ontdek wat er nieuw is in assessmentQ 2.8 (VIDEO)

Maak kennis met assessmentQ

assessmentQ is een geavanceerd SaaS-platform dat organisaties in staat stelt om allerlei soorten online examens te creëren, beheren, leveren en volgen. Het assessmentQ-platform is veelzijdig en krachtig, en kan worden ingezet in omgevingen die moeten worden gecontroleerd, zoals examens, of het kan worden gebruikt om reeds bestaande assessment content af te leveren aan kandidaten op afgelegen locaties.

Icon-book-a-call_black

Even bellen?

Boek vrijblijvend een korte babbel met één van onze experten. Zij luisteren graag naar jouw noden.