Ga naar de inhoud
Weg met papier dankzij het nieuwe canvasitem in assessmentQ

Weg met papier dankzij het nieuwe ‘canvasitem’ in assessmentQ

Digitaal examineren bestaat al meer dan 15 jaar. Toch was er al die jaren één toepassing waarvoor assessmentQ en andere e-assessmentplatformen geen oplossing boden: op je pc schrijven zoals met pen en papier.

Praktische vragen

Waarom dat zo’n belangrijke uitdaging was? Omdat klanten vaak problemen aankaartten waarop onze digitale omgeving geen antwoord kon geven:

 • Hoe kunnen we oefeningen of examens maken met wetenschappelijke of wiskundige vraagstukken die complexe formules bevatten en uit verschillende stappen bestaan?
 • Hoe kunnen we studenten of kandidaten iets laten tekenen, zoals een elektrisch schema in het technisch onderwijs?
 • Hoe kunnen we studenten iets laten aanduiden op een afbeelding met een X- en Y-as?

 

Tot voor kort vormden zulke beperkingen voor klanten vaak een reden om niet over te stappen op digitale examens. Ze boden immers niet dezelfde mogelijkheden als de papieren versie. Gelukkig evolueert de technologie zeer snel – en assessmentQ evolueert mee!


Opmars van pen devices

Volgens ICT-specialist Signpost is de zogenaamde “pen device” (een laptop/tablet met een stylus waarmee je op het scherm kunt schrijven) in rap tempo het populairste type computer in het secundair onderwijs geworden. Als leverancier van deze laptops aan het secundair onderwijs hebben zij met eigen ogen kunnen vaststellen dat de verkoop van penapparaten in amper een jaar tijd met meer dan 500% is gestegen.
Ook van onze eigen klanten kregen we regelmatig de vraag of we in assessmentQ de mogelijkheid konden voorzien om pen devices optimaal in te zetten.

“Het gebruik van pen devices in het voortgezet onderwijs neemt een hoge vlucht. Een op de vijf verkochte laptops is tegenwoordig een pen device, en dit aantal blijft snel groeien.”

Joris Nachtergaele, Sales Director, Signpost

Een eindeloos canvas – beter dan papier?

Dankzij het nieuwe Canvas-item in assessmentQ kunnen scholen, examencentra en andere organisaties papieren examens eindelijk achterwege laten en volledig overstappen op digitale toetsen. De examinator hoeft alleen een duidelijke instructie in te voeren en de student, kandidaat of werknemer kan volledig uit de bol gaan. Met een stylus kun je immers:

 • op een scherm schrijven zoals met pen en papier;
 • de fullscreenmodus activeren om het canvas te vergroten en de schermgrootte optimaal te benutten;
 • vormen zoals pijlen, vierkanten of cirkels invoegen;
 • vrijwel eindeloos in- en uitzoomen;
 • een deel van een antwoord uitwissen en corrigeren;
 • zo groot of klein schrijven als je wilt, aangezien het canvas – in tegenstelling tot papier – vrijwel oneindig is.

 

De gebruikservaring van de Canvas-tool is vrijwel identiek aan papier, zodat je kunt focussen op het beoordelen van de kennis en competenties van de gebruiker, in plaats van zijn of haar digitale vaardigheden.

Voordelen bij het verbeteren van examens

Wanneer een gebruiker een vraag beantwoordt met zijn stylus, kan het Canvas-item beoordeeld worden in assessmentQ. De software bespaart je heel wat tijd bij het verbeteren en biedt de mogelijkheid om de resultaten meteen daarna te delen. En is dat niet wat we allemaal willen – meer tijd om te focussen op wat echt telt?
Een greep uit de voordelen:

 • Verbeter antwoorden met je eigen pen device en maak aantekeningen in het rood, zoals op papier.
 • Ontcijfer vlotter het handschrift van studenten door in te zoomen zonder kwaliteitsverlies.
 • Omdat alle examens online toegankelijk zijn, kun je ze altijd en overal verbeteren en hoef je ’s avonds geen stapel papier mee te zeulen naar huis.
 • Bepaal of en wanneer studenten of kandidaten hun oefeningen of examen kunnen inkijken, en of jouw feedback zichtbaar is.


Duidelijk overzicht voor de organisatie

Een docent, examinator of evaluator mag dan nog zo enthousiast zijn – vaak is hij of zij niet de persoon die beslist welke tools er gebruikt worden. Wat maakt het Canvas-item en assessmentQ echter ook nuttig voor jouw organisatie?

 • Met assessmentQ verklein je de ecologische voetafdruk van je instelling. Elk jaar redt assessmentQ zo’n 5000 bomen, en dat getal neemt alleen maar toe naarmate er meer oefeningen en examens in assessmentQ worden gemaakt.
 • Een nieuwe, unieke tool als het Canvas-item bezorgt je organisatie een innovatief imago, waardoor je jonge, innovatieve denkers aantrekt.


De toekomst wacht

Klaar om papieren examens voorgoed achterwege te laten? De drempels om over te stappen op digitale examens vallen één voor één weg, en het team van Televic Education doet er alles aan om ze nog kleiner te maken. Laat ons weten hoe wij jou kunnen helpen bij je digitale overstap.
Wil je het Canvas-item graag uitproberen? Contacteer ons en ontdek zelf hoe geweldig het is!

Icon-book-a-call_black

Even bellen?

Boek vrijblijvend een korte babbel met één van onze experten. Zij luisteren graag naar jouw noden.

Maak kennis met assessmentQ

assessmentQ is een geavanceerd SaaS-platform dat organisaties in staat stelt om allerlei soorten online examens te creëren, beheren, leveren en volgen. Het assessmentQ-platform is veelzijdig en krachtig, en kan worden ingezet in omgevingen die moeten worden gecontroleerd, zoals examens, of het kan worden gebruikt om reeds bestaande assessment content af te leveren aan kandidaten op afgelegen locaties.

Filip Vanlerberghe Televic Education

Filip Vanlerberghe
Filip is gepassioneerd door web-based software. Als Product Manager bij Televic Education past hij zo’n 20 jaar ervaring toe in software, usability, e-learning, marketing en strategie. Voordien was hij Director of Corporate Product Development in een internationaal bedrijf. Als ondernemer is hij ook eigenaar van en participeert in verschillende kleinere bedrijven.