Ga naar de inhoud

Leerwinst beter meten?
Verzamel de nodige data en inzichten met digitaal toetsen

Leerwinst objectief meten: het staat hoog op elke onderwijsagenda. Zeker nu er naast traditionele lessen ook steeds meer vanop afstand of blended gebeurt. Om dan de leercurve van je studenten in de gaten te houden, heb je betere data nodig. En die data genereer je makkelijk en inzichtelijk met digitale toetsen.

“Digitaal toetsen kan je flexibel inzetten, voor en na leermomenten of tussentijds. Daarnaast biedt het nog andere voordelen die je met papieren toetsen niet hebt”, zegt Joris Vanholme, General Manager van Televic Education. “Op online resultaten kan je makkelijk analyses uitvoeren. Met die data heb je als examinator en leerkracht meteen zicht op de materie die je studenten wel of niet voldoende beheersen. Daarnaast kan een online toets meerdere vormen aannemen, wat het voor studenten aantrekkelijker maakt. Een win-win dus voor beide partijen.”


Formatief of summatief toetsen?

AssessmentQ first choice for high-stakes entrance exam in Belgium Kennis digitaal toetsen, summatief en/of formatief, kan met een dubbele bedoeling.

  • Een voorbeeld van summatieve toetsing is het alom bekende examen als afsluiter van een leerperiode. De momentopname wordt gequoteerd, waarbij de focus op het eindresultaat ligt. Deze manier van toetsen vertelt minder over de leercurve.
  • Formatieve toetsing is daarentegen beter geschikt om een leercurve op te volgen. Dit is een toetsing die tussentijds gebeurt, en waarna de leerkracht telkens feedback geeft aan de student. Op die manier weet een student vóór het eindexamen wat zijn aandachtspunten zijn.

 

Joris: “Wij zien de meting van leerwinst als een en-en-verhaal, waarbij de formatieve toetsing de summatieve versterkt. Ons online examenplatform, assessmentQ, is erop gericht om beide vormen te combineren.”

Icon-book-a-call_black

Even bellen?

Boek vrijblijvend een korte babbel met één van onze experten. Zij luisteren graag naar jouw noden.

2 misvattingen over digitaal toetsen

“De grootste misvatting over digitaal toetsen is dat het een digitale kopie is van de papieren versie. Die perceptie brengt met zich mee dat je de extra digitale mogelijkheden onbenut laat”, aldus Joris.

“Daarnaast wordt formatieve toetsing nog te vaak verengd tot digitale meerkeuzevragen. Die toetsvorm is slechts een van de mogelijkheden. Ons platform stelt bijvoorbeeld meer dan 25 oefentypes ter beschikking. Daarmee kun je allerlei soorten kennis en vaardigheden toetsen”, zegt hij.

“Je kiest de oefenvorm die bij je vak of vaardigheid past”, vindt Joris. “Als je bijvoorbeeld in de geneeskunde wil toetsen naar de exacte ligging van een spier, dan heeft een meerkeuzevraag geen zin. Een tekening of penaanduiding is veel nuttiger. Een docent talen stelt dan weer andere vragen, idem voor een leerkracht boekhouden. Ons platform biedt voor elk wat wils.”


Een greep uit de oefentypes:
  • Invuloefeningen
  • Termen met elkaar verbinden
  • Rangschikken
  • Opname: de student neemt een video op, waarbij hij zijn argumentatie mondeling toelicht als antwoord op een casus of een stuk tekst simultaan tolkt.
  • Canvas: oefentype waarbij je een ‘pen device’ gebruikt om aan de hand van een tekening de vraag te beantwoorden.


De data maken het verschil

Joris: “De online rapporten hebben meer dimensies dan de papieren lijsten met resultaten. Je kan o.a. overzichten maken en bekijken, reizen in de tijd en bepaalde evoluties visualiseren. Kortom, je kan veel dieper in detail gaan.”

“Binnenkort lanceren we een ‘Mystudent’-rapport, waarbij de student nog meer inzicht krijgt in zijn leertraject, door bijvoorbeeld de eigen resultaten eenvoudig te vergelijken met het gemiddelde, in één oogopslag. Er ligt nog veel onontgonnen gebied in de digitale toetsing. Durven experimenteren en bijsturen zijn voor ons de codewoorden.”

Icon-book-a-call_black

Even bellen?

Boek vrijblijvend een korte babbel met één van onze experten. Zij luisteren graag naar jouw noden.

Maak kennis met assessmentQ

assessmentQ is een geavanceerd SaaS-platform dat organisaties in staat stelt om allerlei soorten online examens te creëren, beheren, leveren en volgen. Het assessmentQ-platform is veelzijdig en krachtig, en kan worden ingezet in omgevingen die moeten worden gecontroleerd, zoals examens, of het kan worden gebruikt om reeds bestaande assessment content af te leveren aan kandidaten op afgelegen locaties.

Joris Vanholme is General Manager bij Televic Education

Joris Vanholme
Joris heeft een achtergrond – en vele jaren ervaring – in SaaS en in sales & marketing. Hij heeft een sterke focus op business development en strategische bedrijfsprocessen. In 2016 trad hij in dienst bij Televic Education als Business Development Manager en werd later General Manager. Joris heeft een passie voor EdTech in het algemeen en voor digitale innovatie met echte toegevoegde waarde in het bijzonder.